Fem tips som gör dig till en bättre psykiatrimedarbetare

Författaren, poddaren och inspiratören, Christian Dahlström, berättar för Vårdutveckling.se om hur han önskar att psykiatrin bör förändras. Han driver Sveriges ledande podcast om psykisk ohälsa, Sinnessjukt, vilken laddas ner 100 000 gånger per månad. I detta gästinlägg i Vårdbloggen ger han fem tips till dig som arbetar inom psykiatrin.

Christian Dahlström, Frilansskribent
Christian Dahlström. Foto: Sara MacKey

Jag har i rollen som frilansskribent arbetat med psykisk ohälsa under de senaste åtta åren. Jag har försökt sprida kunskap om psykisk ohälsa och minska fördomarna kring psykisk sjukdom genom att prata och skriva om det i poddar, böcker, föreläsningar, intervjuer och bloggar. Jag har intervjuat hundratals människor med koppling till psykiatrin – forskare, psykiatriker, psykologer, patienter och politiker.

Intresset kommer inte ur någon slags fascination för psykologi eller så, jag är egentligen mycket mer intresserad av mer triviala saker som fotboll, ekonomi och kultur. Men när jag själv blev sjuk i paniksyndrom och depression läste jag på och sökte information av ren självbevarelsedrift, och mitt arbete med de här frågorna har gett mig en hel del insikter om psykiatrin, men också tankar om hur den borde förändras.

Mycket handlar givetvis om sådant som resursbrist och stora politiska beslut, som vårdpersonalen har litet inflytande över. Men jag tänkte ägna det här blogginlägget åt att berätta vad jag tycker att personal inom psykiatrin själva kan göra för att bättre hjälpa sina patienter.

Här är mina fem tips till dig som arbetar inom psykiatrin:

  1. Mindre prestige

Förhållandet mellan psykiatripersonal och psyksjuka har ju aldrig varit oproblematiskt. Historiskt sett har det förmodligen mer liknat förhållandet mellan fångvaktare och fånge, än det mellan två jämlikar i lite olika livssituationer.

Som tur är har vi kommit en lång väg sedan dess. De flesta som arbetar inom psykiatrin har insett att vi alla bär på en sårbarhet för psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa är en del av vår mänskliga natur, inte ett tecken på dålig karaktär. Idag har den stora majoriteten av de som arbetar inom psykiatrin kommit ner från sina höga hästar, men hos vissa finns fortfarande en underton av skuldbeläggande och maktfullkomlighet som inte har i psykiatrin att göra.

  1. Mindre beröringsskräck

Annars har ett genomgående mönster i mina möten med psykiatrin varit någon form av beröringsskräck, både känslomässigt och fysiskt. Det verkar finnas en uppfattning om att man som psykolog eller psykiatriker eller sjuksköterska måste skydda sig mot psykpatienterna.

I någon mån måste man kanske behålla ett avstånd till sina patienter för att skydda sig själv. Men att bjuda lite på sig själv, att våga lägga en hand på en patients axeln, att tillåta sig att bli känslomässig och visa sig mänsklig ibland – det är faktiskt inte så farligt, och jag tror att du som vårdpersonal skulle uppskatta det ifall du någon gång blev psykiskt sjuk.

  1. Mer transparens

Kommunikation och transparens är inte alltid lätt när man arbetar med sårbara patienter, stigmatiserade sjukdomstillstånd och skral ekonomi. Men psykiatrin har ett allmänintresse och bekostas av våra gemensamma skattemedel. Dessutom har ni rätt att tvångsomhänderta sjuka människor och att använda till exempel bältesläggning om patienter riskerar att skada personalen eller sig själva.

Det är rimligt att ni har den typen av mandat (även om bältesläggning ibland verkar användas på ett tvivelaktigt sätt). Det som däremot är helt orimligt, är att en sådan verksamhet i princip helt saknar insyn. Jag tror inte någon skulle må bra av full transparens, det är alltså inte det jag efterfrågar, men om man bara vill går det givetvis att hitta kompromisser där man öppnar upp för allmänheten, utan att patienternas och personalens integritet går förlorad.

Nyligen började till exempel Psykiatri Skåne låta sina anställda lägga ut bilder från deras arbetsvardag på ett gemensamt Instagram-konto. Jag vet inte om just det är rätt väg att gå, men det tyder i varje fall på att man förstått att man har en skyldighet att informera sin uppdragsgivare – medborgarna – om vad det egentligen är man sysslar med.

  1. Mer kunskap

Psykiatrin har en inneboende nackdel mot många andra sjukvårdsdiscipliner, som jag misstänker påverkar självförtroendet hos vårdpersonalen, nämligen det faktum att kunskapsläget är så dåligt. Man vet inte varför vissa behandlingar tycks fungera, och varför de inte fungerar för alla. Man kan inte ens exakt definiera vad som är en psykisk sjukdom, eftersom diagnostiken fortfarande bygger på symtombeskrivning.

Det här är så klart synd, men jag tror patienter har överseende med det. Hjärnan är trots allt den mest komplexa struktur som vi känner till. Den är dessutom svår både att undersöka och att behandla, eftersom kroppen skyddar den med skallben, blod-hjärnbarriärer och annat. Man kan vara ärlig mot patienter med detta, och jag tror som sagt att de flesta köper det.

Vad som däremot inte är okej är att vara dåligt påläst, vilket jag tyvärr uppfattar att en del vårdpersonal inom psykiatrin är. Det är inte heller okej att slentrianmässigt prata om signalsubstanser och kemiska obalanser utan att riktigt ha på fötterna. Det dåliga kunskapsläget är inte en ursäkt för att inte vara påläst. Tvärtom är det ett bra skäl att jobba ännu hårdare, att ta till sig ny forskning och att vara ödmjuk inför hur komplexa frågorna om psykisk ohälsa är.

  1. Mer innovation

Sist men inte minst vill jag passa på att uppmuntra alla som arbetar med psykiatri att vara kreativa och att ta tillvara på nya innovationer. Psykambulanser, internetbehandlingar, smarta appar, självvald inläggning, nya (evidensbaserade) psykoterapiformer – våga testa nya sätt att arbeta, i stort och i smått.

”En viss dos skepsis mot nymodigheter är förmodligen sunt, men försök ha ett öppet sinne också. Det är en oslagbar kombination.”


Vad är depression

Namn: Christian Dahlström

Bostadsort: Stockholm

Utbildning: Civilekonom

Nuvarande tjänst: Frilansskribent

Tidigare meriter:

Podcasten Sinnessjukt, skrivit två böcker om psykisk ohälsa, ambassadör för Psykiatrifonden, styrelseledamot Mind m.m.

Expertis och intresseområde: Depression och ångest

Vad som fick att engagera dig i frågor relaterat till vården:

Egen sjukdom

Vem är du vid sidan av ditt arbete (exempelvis personliga intressen m.m.):

Fotbollsnörd i största allmänhet

Länkar:

http://sinnessjukt.se

http://vadardepression.se

http://vadardepression.tictail.com

One thought on “Fem tips som gör dig till en bättre psykiatrimedarbetare

  1. Har varit med om ”självvald inläggning”
    Den situationen kändes väldigt bra och jag tror att det var så för klienten också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *